Sayfa Yükleniyor...
Kahve Falı...

Kahvenin Hazırlanışı

Türk kahvesi genelde 4 şekilde hazırlanır. Kahve pişirilmeden önce içene nasıl içtiği mutlaka sorulur. Sade kahveye şeker konmaz. Az şekerli kahve 1 çay kaşığı şeker, orta şekerli kahve 2 çay kaşığı şeker, çok şekerli kahve 3 çay kaşığı şeker kullanılarak yapılır. Cezvenin içerisine her fincan kahve için; bir fincan su, 2 çay kaşığı kahve ve şeker koyun, iyice karıştırın. Cezveyi kısık ateşe yerleştirin ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Kahve ne kadar ağır yani kısık ateşte pişerse o kadar lezzeti artar. Kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın. Kahve, servis yapılırken kendine özgü Türk kahvesi fincanında servis edilir.

Kahveden önce neden su içilir?

Serviste ağız tadının kahveye hazırlanması için bir bardak soğuk su bulundurulması kahve kültürünün içinde yer alır. Kahve, yemek sonrası hazmı kolaylaştırıcı ve keyif verici olduğundan su, kahveden önce içilerek ağız temizliği yapılır, -ki böylece kahvenin tadı daha iyi alınabilir. Bir başka sunum tarzı da kahveyle beraber nane likörünün de ikram edilmesidir. Nane likörü daha keskin olduğu için yemek borusunu, mide ve ağız kokularını giderir, temizler. Sonrasında ise kahve içilir.

Nelere Dikkat Etmeli?

Kahve içilirken fincanın hep ayni yerinden içilmesine dikkat edilmelidir. Fincanda içilen kahvenin telvesi ne sulu, ne de kuru bırakılmalıdır. Niyet tutulduktan sonra fincan tabağa ters olarak bir kerede çevrilmelidir. Fincan, tabak soğuyunca yavas bir biçimde kaldırılır, önce fincana sonra tabaga bakılmalıdır, ancak dikkat edilecek hususlardan birisi de fincana birden fazla bakılmamasıdır.
Fincan yada tabak falında ilk önce renge bakılmalıdır. Şayet renk koyu ise dilediğiniz olamayacak demektir, fakat bunu fincanın içindeki şekiller değiştirebilirler. Eger renk açık ise dilediğinize kolay kavuşacaksınız, ne açık ne de koyuysa muradınız eninde sonunda olacak demektir.Fal bakıldıktan sonra fincan açık bir biçimde bırakılmalıdır, eger kapatılır ise fal bozulmus sayılır.

Fal için yapılan hazırlık;

  1. Bir niyet tutulur.
  2. Fincan tabağa ters çevrilmelidir.
  3. Fincan soğuyunca kaldırılmalıdır.
  4. Ilk önce fincana, daha sonra da tabağa bakılır.

Fal için hatırlanması gerekenler;

  1. Kahve telvesi yeterli miktarda olmalidir.
  2. Kahve daima aynı yerden içilmelidir.
  3. Içildikten sonra dipte kalan telve karıstırılmamalıdır.
  4. Soğumadan fincan kaldırılmamalıdır.

Kahve Falına Nasıl Bakılır?

Fincan sapindan başlayarak hayali bir kutup, ekvator çizgisi ile ikiye yarılıp dört parça şeklinde elde edilir. Saatin akrep, yelkovanın dönme yönüne göre fala bakmaya başlanmalıdır. Hayali kutup çizgisinin sağ tarafında kalan şekiller pozitif semboller olarak yorumlanır, hayali kutup çizgisi sol tarafında kalan şekiller negatif semboller olarak yorumlanırlar. Hayali ekvator çizgisi üstünde kalan şekiller için olaylar kısa bir zaman sonra gerçekleşecek yorumu yapılmalıdır. Hayali ekvator çizgisi altinda kalan sekiller için olaylar daha uzun bir zaman sonra gerçekleşecek yorumu yapılmalıdır.

Fincan Tabağına Nasıl Bakılır?

Kahve tabağının içindeki telve süzülür, tabak dik şekilde tutulur, gözümüzle dört parçaya bölmeliyiz. Şimdi de fincanda gördügümüz şekilleri veya benzerlerini bu bölümler içinde aramaya sıra gelmistir. Tabak falında da fincan falındaki gibi önce renge bakarak başlamalıyız. Tabağa konan telvenin şekline bakmalıyız, yalnız tabak falındaki yollar her zaman için aşağidadır. Bu sebeple, çekim kurallarına göre uzanan bu yolların aynı fincan falındaki gibi yorumlamamız gereklidir. Tabak falı fincan falındaki bilgileri onaylamak içindir. Şayet fincan falındaki yorumları onaylamıyor ise niyet neticesindeki yorum çok uzun sürecek veya hiç olmayacak demektir.